Tammi lautalattia antaa kodille klassista tyylikkyyttä

Uuden sisustuksen suunnittelun voi aloittaa vaikkapa lattiasta. Lattiamateriaali vaihtoehtoja on paljon, joten valinta saattaa olla joskus vaikeaa. Lattiamateriaali vaikuttaa kodin tunnelmaan ja estetiikkaan paljon, mutta oikean materiaalin valinnalla on vaikutusta myös terveydelle ja ympäristölle. Sen vuoksi lattia- ja muiden sisustusmateriaalien valinnassa kannattaa olla tarkkana. Valitessa kannattaa ottaa huomioon muun muassa käytännöllisyys, kestävyys, ulkonäkö ja ekologisuus. Puulattia on ekologinen valinta, kuten esimerkiksi tammi lautalattia tai koivu lautalattia. Trooppisten puulajien kohdalla kannattaa kuitenkin tarkistaa ympäristösertifikaatti. Puu sisustusmateriaalina, varsinkin kotimainen puu, esimerkiksi tammi tai koivu lattialauta, on yleisesti ottaen ympäristöystävällinen ja terveydelle hyvä valinta, koska se on kestävä, kierrätettävä, sisäilmanlaatua parantava ja uusiutuva luonnonvara.

Erilaisten lattiamateriaalien plussat ja miinukset

Lattiaan ja sisustukseen käytettävä budjetti vaikuttaa toki myös materiaalien valintaan. Kaikilla lattiamateriaaleilla on hyvät ja huonot puolensa. Seuraavassa tutustutaan erilaisten materiaalien ominaisuuksiin.

Puu ja parketti ovat molemmat aitoa luonnonmateriaaleja. Lattialaudat, kuten esimerkiksi tammi lattialauta tai koivu lattialauta on kokonaan puusta tehty ja sen pinta voidaan lakata, vahata tai öljytä sekä myös jättää halutessa käsittelemättä. Parketti on myös aitoa puuta, mutta se koostuu eri kerroksista. Puu on materiaalina lämmin jalan alla, kestävä, tyylillisesti ajaton sekä se kestää ilmankosteuden vaihtelua ja tasapainottaa huoneilmaa.

Korkki tai vinyylikorkki on myös ekologinen luonnonmateriaali, joka on jalan alla lämpimän tuntuinen, eristää hyvin ääntä, kestää kosteutta. Korkin ekologisuuden voi varmistaa valitsemalla sertifioidun ja kestävästi tuotetun korkin.

Linoleumi valmistetaan uusiutuvista luonnonmateriaaleista, kuten esimerkiksi korkista, puusta ja pellavasta. Linoleumi on kestävä, helppohoitoinen ja pitkäikäinen.

Laminaattilattioissa on paljon valikoimaa ja myös niiden laaduissa on paljon eroja. Hyvälaatuinen laminaatti kestää kovaakin kulutusta ja se on myös helppohoitoinen. Ilman lattialämmitystä laminaatti saattaa tuntua kylmältä ja se voi kopista ja olla liukas.

Laadukas muovimatto on kestävä ja helppohoitoinen. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että materiaali on päästötön. Muovimatto tai vinyyli kestää myös hyvin kosteutta.

Laattalattiaan voi valita loputtomasti erilaisia tyylejä ja kuvioita. Se sopii erityisen hyvin tiloihin, joissa on lattialämmitys. Materiaalina keraamiset laatat ovat helppohoitoisia ja kestävät hyvin vettä ja kosteutta.

Vaihtoehtoja on paljon, mutta kaikki materiaalit eivät sovi kaikkiin tiloihin ja elämäntilanteisiin. Esimerkiksi lapsiperheen lattialta vaaditaan paljon kulutuksen ja iskujen kestävyyttä, joka ei taas esimerkiksi pariskunnan kodissa, jossa ei ole lapsia ole niin olennaista. Valintaa helpottamaan voi myös kysyä neuvoa ja suunnitteluapua alan ammattilaiselta.

Lisätietoa puisista lattialaudoista voit lukea esimerkiksi Parkanon Listatehdas Oy sivuilta.


jaa