Kosteiden tilojen remontointi - erilaiset WC-laatat antavat tilaa persoonallisuudelle

Onko tullut aika laittaa asunnon kosteat tilat uusiksi? Kylpyhuoneremonttiin liittyy monta huomioonotettavaa seikkaa aina vesieristyksistä valaistuksen suunnitteluun. Lue tästä artikkelista miten viihtyisät kylpyhuone- ja WC-tilat luodaan.

Märät tilat vaativat toimivan vesieristyksen

Kun kylpyhuonetta lähdetään remontoimaan, tulee ensin tehdä kunto- ja asbestikartoitus. Näiden perusteella aloitetaan itse remonttisuunnitelman teko. Jos asbestia löytyy, tulee asiantuntevan henkilön suorittaa asbestipurku. Joskus märkätilojen rakenteista löytyy kosteutta, joka tulee kuivattaa huolellisesti. Putket tulee tarvittaessa vaihtaa, sukittaa tai pinnoittaa uudestaan. Vasta näiden jälkeen voidaan alkaa rakentaa uutta. Vanhan kylpyhuoneen saneerauksessa tulee tarkistaa niin vesieristeiden kuin kaatojenkin laita, jotta kosteusvaurioilta vältyttäisiin tulevaisuudessa. Märkätilojen materiaaleiksi ei käy ihan mikä tahansa - materiaalin tulee sietää kosteutta. Erilaiset kivimateriaalit käyvät tähän tehtävään mainiosti.

Huolellisuutta kalusteiden valintaan

Kosteus aiheuttaa myös kalusteiden valinnalle erilaisia paineita kuin asunnon muissa huoneissa. Kalusteiden olisi hyvä sietää pinnalle muodostuvaa kosteutta ja olla helposti puhdistettavissa. Kylpyhuoneen hyllyjen ja kaapistojen alle kannattaa jättää tilaa, etteivät ne ole kiinni lattiassa. Tämä helpottaa siivoamista ja vähentää kosteusvaurion riskiä, jos suurempi määrä vettä joutuu lattialle. Suihkukaappi on vesivahingon riskin kannalta turvallisin vaihtoehto, mutta jos kaappia ei halua, kannattaa suihkutila kuitenkin erottaa muusta osasta vaikkapa suihkuseinällä. 

Kaakelit ja laatat ovat kosteissa tiloissa ehdottomasti suosituin seinä- ja lattiamateriaali. Ne on helppo pitää puhtaana ja ne sietävät vettä erinomaisesti, jolloin materiaali on pitkäikäinen. Saumaukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota, sillä saumat likaantuvat huomattavasti WC-laattoja herkemmin. 

Viihtyisää ilmettä valaistuksella ja yksityiskohdilla

Jotta kosteat tilat olisivat käytännöllisyyden lisäksi viihtyisät, kannattaa muutamaan asiaan kiinnittää huomiota. Valaistus voi antaa hyvin erilaisen vaikutelman tilasta. Yhden ainoa putkilampun sijaan kannattaa kylpy- ja WC-tiloihin sijoittaa erilaisia lamppuja. Peilin eteen valitaan kirkas, mutta imarteleva valaistus. Muualla riittää hieman pehmeämpi valo. WC-laatat ovat oiva tapa tuoda persoonallista ilmettä, sillä valikoimaa riittää. Erilaisia laattavaihtoehtoja tarjoaa muun muassa Vehoniemen Laattamyymälä Pirkanmaalla. Joku haluaa perinteistä valkoista neliölaattaa, toinen taas kuvioitua tai jännittävän muotoista laattaa. Seinät ja lattia voidaan kaakeloida myös erilaisilla laatoilla. Viimeinen silaus luodaan halutun värisillä tekstiileillä, kauniilla purnukoilla ja viherkasveilla tai kuivakukilla.


jaa